Bir vakasın SGK iş kazası bildirimi kapsamına kızılınması karınin aşağıda belirtilen unsurların meydana gelmesi gereklidir. Bunlar;
b) Manevi Tazminat Talepleri: İş kazası sonucunda çaldatmaışanın ya da yakınlarının tinsel olarak muhatara görmesi durumunda, işçilikverenden manevi tazminat dilek edilebilir.
Bu makalemizde iş kazalarına bağlı tazminat davalarından kısaca özet halinde bahsedeceğiz, fakat bu konuda detaylı selen olmak istiyorsanız konuya müteallik olarak emsal Yargıtay kararları eşliğinde hazırlamış başüstüneğumuz makalemizi inceleyebilirsiniz: İş Kazası Haysiyetiyle Tazminat Davası
Hassaten çalıştıran tarafından kâryeri ilçe tespit tutanağı tutulmamış ve Toplumsal Asayiş Kurumu'na bildirim mimarilmamış olsa dahi, işçi aracılığıyla iş kazasının tespiti istemli dava açılabilir ve yaşanmış olan vakasın iş kazası olduğunun tespiti mahkemeden istenebilir.
İşveren aracılığıyla bir “Ilçe İnceleme Raporu” oluşturularak kulaklıın meydana gelişi, kazayı tetikleyen unsurlar ve kırmızıınması gereken önlemler üzere bilgiler eklenmelidir.
Bir numara hekimin ise vereceği raporlu gün adetsı 10 olarak belirlenmiştir. Raporlu gün sonrasında yeniden muayene durumunda raporlu gün adetsı 20 olarak uzayabilmektedir.
Bu rabıtlamda, SGK uygulamasında sigortalının iş durumunda bulunduğu kazası iş göremezlik ödeneği tam dışarıdan bir el olmaksızın (sigortalının anlayışvereni ile yahut özge sigortalılar ile tartışması sonrası sadır krizi geçirmesi üzere) sadır krizi geçirerek vefat etmesi durumunda bu hadise iş kazası olarak sayılmayacaktır.
Her ne kadar iş kazası bildiriminde kaynak günah hizmetverene ilgilendiren olsa da, çdüzenışandaçn da bu süreçte bazı sorumlulukları vardır:
İş kazası nedeniyle açılacak olan maddi ve manevi tazminat davasında kabahat olgusunun çekişmeli bir vaziyet olması halinde mahkeme aracılığıyla zaten şaibe tespiti gestaltlacağına ilişik karar
İş kazası tutanağı tutulması karınin gerçekleeğlenceli kazanın iş kazası olarak bileğerlendirilmesi gerekmektedir. Hangi durumların iş kazası olarak nitelendirileceğine ilişik biraşkın ayrıntı kaide bulunmaktadır.
İş kazası bildirimi SGK’evet elektronik ortamda strüktürlmalıdır. İşverenler, SGK’nın e-bildirge sistemi üzerinden iş kazası bildirimlerini gerçekleştirebilirler. İş kazası bildiriminde izlenmesi müstelzim adımlar şunlardır:
İş Yeri Haricinde: İşveren aracılığıyla maruz fariza gereği iş yeri dışında gerçeklehandan kazalar.
Esas Bordro EğitimiTürkiye’nin ilk uygulamalı bordro eğitimini veren ekip olarak tecrübelerimizi aktarıyoruz.
İşveren aracılığıyla sağaltım süresince dayanak olunmadığı takdirde iştirakçi şikâyet hakkını kullanacağını ve tazminat davası hevesliacağı hususunu tasarlı olarak bildirmelidir.